” Vår ambisjon var å skape noe som langt fra var et ingeniørprodukt. Selvfølgelig ønsket vi å bruke den aller nyeste, avanserte teknologien – men det skulle være superenkelt å bruke. ” Det er det Stefan Carlsson, administrerende direktør og visjonær i Celsicom, som utvikler maskinvare og programvare samt skytjenester for trådløs fjernmåling av forskjellige miljøer, forklarer.
VIDEREUTVIKLING AV ET UTPRØVET, ANSETT SYSTEM
Celsicom Easy Connect er basert på et eksisterende system som for tiden brukes til å måle klimaet i tusenvis av miljøer i Sverige, Norge og Finland. Den består av følere som sender måledata til en gateway (vanligvis også kalt en basestasjon) som sender alle dataene videre til skytjenesten Celsiview. Selv om systemet fungerer meget bra, har det sine utfordringer. En gateway trenger strøm, noe som kan være vanskelig å finne i enkelte miljøer. Alle data sendes i et lisensfritt frekvensbånd som er følsomt for forstyrrelser fra for eksempel elektronikk i anleggsmaskiner med samme frekvens. For mye stål og metallplater rundt kan også stoppe radiosignalene. Du må kanskje bare bruke litt tid på å finne det perfekte stedet for følere og gatewayen.
INGEN GATEWAY – LOGGEREN BÅDE MÅLER OG SENDER
Det nye fjernmålesystemet består av … bare en kapsling. “Vi har klart å hoppe over gatewayen og i stedet bygget et SIM-kort i loggeren. Dette betyr direkte og sikrere overføring av data til skyen, sier Stefan Carlsson. All måledata overføres med Narrowband-Internet of Things (NB-IoT) – en teknologi med lav effekt utviklet for å sende små mengder data. Alt kjører på en lisensiert frekvens bare beregnet for NB-IoT i Telias eksisterende mobilnett. Dekningen er utmerket og risikoen for forstyrrelser er i prinsippet lik null, sier Stefan Carlsson. ”I for eksempel underjordiske parkeringshus der det ofte ikke er mulig å ringe, fungerer NB-IoT uten problemer. “Det er heller ikke noe problem å måle i støvete og fuktige omgivelser takket være at følere, SIM-kortet og annen teknologi er godt beskyttet i solide kapslinger..”
HVA SIER DE SOM HAR TESTET?
Entreprenører som Skanska, Peab og NCC har vært noen av pionerene og fått teste Celsicom Easy Connect tidlig i reelle byggeprosjekter. Så, hva var deres reaksjoner? “De har vært veldig fornøyde med det nye systemet. Fremfor alt enkelheten at det bare er å sette i batterier og henge loggerne der de vil ha dem. Og at alt da fungerer, uten at de trenger å tenke på noe, sier Stefan Carlsson. En viktig detalj: hvis det når som helst skulle være et problem med tilkoblingen (alt kan tross alt skje), så lagrer hver boks alle måledata og sender dette til skyen når den kommer i kontakt med mobilnettet igjen. Ingen verdifulle konstruksjonsdata risikerer å gå tapt, med andre ord. Ikke rart at NCC kort tid etter testing av systemet bestemte seg for å kjøpe et stort antall gule loggere som måler herdingen av betongplater, vegger og tak.